Nyitottak vagyunk

Szamócás Vásári Forgatag

2018. május 25. - lmizsekultura

dsc_1009.jpg

A lajosmizsei művelődési ház és könyvtár kapta meg azt a nemes feladatot, hogy tovább vigye azt a hagyományt, melyet Gombkötő Gizella 2008-ban álmodott meg.  Az álmot tett követett és immár kilencedik alkalommal rendeztük meg a Szamócás Vásári Forgatagot.

Természetesen kikértük Gizi véleményét, meghallgattuk tanácsait, hogy színvonalban méltó legyen a forgatag az elődeihez.

dsc_1038.jpg

Tovább vittük a magyar lélekre alapozott habitust, a népi hagyományok ápolását. A vásári forgatag árusai kézzel készített portékáival is ezeket az hagyományokat testesítették meg, hiszen találhattunk kosárfonót, fazekast, csipkekészítőt, ékszerkészítőt, bőrművest, népi ruhakészítőt, hogy csak párat említsek.

Igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy a magyar népi- és helyi hagyományok megelevedjenek a színpadon, ezzel tisztelegve a magyar kultúrkincsünknek. Visszatérő szereplők a lajosmizsei kis óvodásaink, néptáncosaik, népdalköröseink. Pünkösdhöz könazel, felelevenítettünk egy népi szokást, ugyanis pünkösdi királyt és királynét választottunk Nagy Károly és Hegedűs Éva személyében.

dsc_1011_1.jpg

Délelőtt fellépett: Szerző Zsuzsa és Soós Zoltán; a Meserét Óvoda Micimackó csoportja felkészítőik Nagy Ildikó, Ecser Melinda, Suba Márta, Makai Erika; Mizsei Vadrózsák néptáncegyüttes Bitai Judit vezetésével; Rózsa Sándor Citerazenekar és Őszirózsa Népdalkör vezetőjük Kovács Gáspár.

Délután is sok látványos műsorszám várta a látogatókat. Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola „Együtt csináljuk” néptánccsoportja mutatta meg tánctudásukat, majd következett a Holló együttes, a Langaléta Garabonciások, a Zoord koncertje.

 

A sok érdekes program után, a nap végére Nógrád megyéből vártuk a Muzsla néptáncegyüttest. Feltett szándékunk, hogy az ország különböző pontjairól hívjunk néptánc együtteseket, meg mutatva a helyi közönségnek kis országunk csodálatos népzenei, néptánc kincsestárát.

 

Ezeken kívül kézműves foglalkozások várták a gyermekeket és vállalkozó kedvű szüleiket. Agyagból lehetett alkotni, kipróbálhatták a mézeskalács írókázást, gyöngyfűzés volt, körmöcske technikáját sajátíthatták el, csuhé babát lehetett készíteni és nemez szamócát. Számos népi játék várta az érdeklődőket.

dsc_1119.jpg

De ne feledkezzünk meg a szamócáról sem, hiszen május harmadik szombatján minden a szamócáról szólt, idén is övé volt a főszerep. Szamóca lekvár főzőversenyt és szamócás süti versenyt hirdettünk.

Az idei évben szakértőkből álló zsűri választotta ki gondosan a szamóca lekvárfőző verseny helyezetteit. 2018 lekvárját Juhász Anikó készítette, második helyen Sápi Zsomborné Erzsike végzett, a harmadik Almási Istvánné Gyöngyi lett. A látogatók által megválasztott közönségdíjat Varga Lajosné nyerte. Sok finom szamócás süti érkezett a megmérettetésre. Aranyérmes lett Erzsi mama epres-rácsos süteménye, ezüstérmes Almási Anita szamócás muffinja, bronzérmes Juhász Anikó eperroládja lett.

dsc_1115.jpg

Nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy kiválassza a sok finomság közül a helyezetteket. A zsűri tagjai voltak: Kiss Zoltán mestercukrász, Csurpek Ágnes, aki 2015-ben elnyerte a „Térség lekvárja” címet sárgabaracklekvárjával és Gyulai Zita őstermelő, a „Zita éléskamrájából” blog szerzője.

dsc_1111.jpg

Sok friss szamóca is jutott a forgatagba, ezúton is köszönjük a szamócaárusoknak.

Vigyék a mizsei szamóca hírét, a forgatag hírét, hogy jövőre még többen ünnepeljük együtt a szamócát, a magyarságunkat.

Szamócára fel!

 még több kép facebook oldalunkon -->

A bejegyzés trackback címe:

https://lmizsekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr8713999486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.