Nyitottak vagyunk

Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár

Könyvajánló a népmese napja alkalmából

2022. szeptember 28. - lmizsekultura

Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja, mely 2005 óta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére a Népmese Napja is egyben. „A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé” – olvasható az Országos Széchenyi Könyvtár ismertetőjében. Ehhez nyújtunk segítséget az alábbi ajánlónkkal.

Gyerekeknek és felnőtteknek is nyújthat jó élményt a klasszikus népmesegyűjtemények olvasgatása, például az „ünnepelt”, Benedek Elek Ezüst mesekönyve, vagy Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című munkája, illetve a Hetedhétország – Ötven magyar népmese és a 100 magyar népmese – A magyar népmesék sorozat teljes kiadása című könyvek is.

1663941232605.jpg

Ha kicsit modernebbre vágyna a család, akkor Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén és A varjú herceg című gyűjteményeit ajánljuk. Ezek mellett helytörténeti jelentőséggel bír Császár Levente, mesemíves Legendás út című kiadványa, mely Bács-Kiskun megye legendáit, mondáit örökíti meg mesés formában. Bajzáth Mária Én, senki, segítség és az Így megyek az iskolába könyvei a Népmesekincstár sorozat részei, melyek a mesepedagógus válogatásában adják közre a világ népmeséit különböző korosztályok számára. A pedagógusoknak pedig a Mesefoglalkozások gyűjteménye szolgálhat nagy haszonnal munkájuk során.

1663941232540.jpg

Boldizsár Ildikó mesekutató is hozzájárult a meseterápiás módszer ismertté tételéhez és az utóbbi időben ennek jegyében jelenteti meg újabb kiadványait, mint a Meseterápia – Mesék a gyógyításban és a mindennapokban, Mesék a felnőtté válásról és Hamupipőke Facebook- profilja – Mesetarápiás esetek. Ám mesegyűjteményei is értékesek, mivel a fentebb említett hölgyekhez hasonlóan ő is a világ mesetengeréből merítve állította össze különféle témák köré szerkesztett kiadványait. Ilyen például a Mesék az élet csodáiról, a Mesék a boldog öregekről és a Mesék a csodakertről – az egyetlen Földért. Csóka Judit, aki Boldizsár Ildikó tanítványaként lett meseterapeuta, a Mesék a gyógyulásról című tematikus mesegyűjteményével járult hozzá a világ mesebirodalmának minél alaposabb megismeréséhez.

1663941232476.jpg

Ha pedig valaki inkább a meséről szeretne olvasni, akkor Bruno Bettelheim A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek című klasszikus művet javasoljuk elsőként. Viszont könyvtárunkban megtalálható Massimo Diana Felnőtté válás a mesékben – A lelki fejlődés állomásai a mese nyelvén és a Szerelem a mesékben elemzései, valamint Petrolay Margit Könyv a meséről munkája is. A mesemondás iránt érdeklődők Zalka Csenge Virág Mesemondók márpedig vannak – A nemzetközi mesemondás világa című könyve lehet igazán érdekes.

1663941232455.jpg

Ünnepeljük meg együtt a népmese napját, melyhez bőven találnak mesét könyvtárunk polcain! Szeptember 30-án 16:30-kor Papríszínházi Mesék foglalkozás lesz, melyre sok szeretettel várjuk Önöket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lmizsekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr4717941924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása