Nyitottak vagyunk

Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár

Esély - egyenlőség - könyvtár - könyvajánló

2022. október 07. - lmizsekultura

Október első hetében már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét különleges, rendhagyó tartalommal tölti meg ezeket a napokat. Az idei események hívószavai az esély – egyenlőség – könyvtár. Ennek jegyében több témakört is megadott a főszervező, hogy a résztvevő könyvtárak ezekhez igazítsák a rendezvénysorozathoz kapcsolódó programjaikat.

Ezek közül az első az esély az információhoz. Elsősorban a könyvtári információhoz, melyet többek között a könyvek, a folyóiratok és a régi, helytörténeti jelentőséggel bíró dokumentumok foglalnak magukba mindamellett, hogy a könyvtárakban lehetőség van az internet használatára is. A fiatalabbak számára nyújt segítséget a Keresd a könyvtárban! című könyv, hogy eligazodjanak a könyvtári rendszerben, információkeresésben. A könyv hátránya, hogy régebbi kiadású, így a múlt századi katalóguscédula alapú rendszert írja le, ám ez annyiból nem gond, hogy ennek ismerete nagyban segíti a mai modernebb, otthonról is elérhető katalógusokban való tájékozódást. A Fülöp Géza féle Hol keressem? Hogy keressem? kötet már inkább a diákoknak, kutatóknak kíván segíteni a hiteles információkeresésben. A Memex, melyet György Péter írt meg, az ismeretszerzés folyamatával kapcsolatos rövid összefoglaló. Tanulmányaival az információszerzés és rendszerezés 21. századi viszonyait és törekvéseit összegzi.

1_bekezdes_1.jpg

A következő téma az esély az emberi méltósághoz, melynek kiváló példája a HVG Kiadó gondozásában megjelenő Beszélgessünk róla sorozat, ami gyerekeknek mutat be számukra érthető módon olyan komoly témákat, mint a Bolygónk védelme, a Rasszizmus és intolerancia, az Éhezés és szegénység, vagy a Kulturális sokszínűség. Az Éljünk együtt barátságban – gyereklevelek gyerekeknek című könyv a Magyar Posta gondozásában jelent meg. A kötet anyagát a Posta által 2007-ben meghirdetett pályázatra beadott munkák adják, melyekben a gyerekeknek meg kellett fogalmazniuk, hogy számukra mit jelent a tolerancia szó.

2_bekezdes_1.jpg

A múlt ismerete, a jövő esélye témájához nagyon illik, és főleg igen aktuális a Kürti László szerkesztette Lajosmizse 1956 – Tények, sztorik, dokumentumok. A történelmi ismeretek bővítéséhez érdekes adalékokat szolgáltat Nagy György: Magyarország apróbetűs története – A honfoglalástól napjainkig, mely kötet érdekes, színes és hiteles történetekkel egészíti ki az alapismereteinket.

Schenk Borbála szerkesztette: A jogerő legyen veled!  - Izgalmas jogi kérdések – Neves jogászok válaszai című kötet a gyerekek és a fiatalok esélyei, jogai témához illik a legjobban. A kötet tájékoztató jelleggel ismerteti a jog különböző, fiatalokat érintő kérdéseit.

3_bekezdes_1.jpg

A 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról című kötete pedig az esély az egészséges élethez, illetve a családok esélyei témákhoz kapcsolódik. A kiadvány a Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete, mely a szülő-gyerek kapcsolatokat, a baráti, a testvér-, a munka- és a párkapcsolatokat egyaránt érintő kérdésekkel foglalkozik. A Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek - Ráhangolódás, önelfogadás, együttérzés könyv viszont kifejezetten a szülő-gyerek kapcsolattal és azon belül a családi egyensúly kérdésével foglalkozik. A Családi egészségkönyv – Összefoglaló enciklopédia az egészségmegőrzéshez című kiadvány már a testi egészség megőrzéséhez nyújt segítséget, ahogy az Éttrend – A Föld legegészségesebb ennivalói is. Igaz, előbbi a betegségek felismerését és kezelését segíti, utóbbi a helyes táplálkozás révén azok elkerülését. A Bartos Erika féle Együtt lenni jó! képes mesekönyv formájában mesél az óvodásoknak a családról és a rokoni kapcsolatokról.

4_bekezdes.jpg

Gerald Durrell: Férjhez adjuk a mamát és a Madarak, vadak, rokonok még az előző témához kapcsolódik, de az író munkásságát figyelembe véve, már átvezet az állatok esélyei témakörre. Mind a két könyv az író gyerekkorában megesett mulatságos családi történeteket mutatja be amellett, hogy megtudjuk, hogyan lesz egy állatbarát gyermekből világhírű zoológus és természetvédő. Érdekesség, hogy a könyvek szerzője a veszélyeztetett állatok megóvásárára állatkertet és alapítványt is létrehozott az 1960-as évek elején. A Hasznos állatkák – Cinege, béka, lepke és társaik a kertben című kiadvány praktikus tanácsokkal lát el ahhoz, hogy miképpen tartsuk fent kertünk változatos élővilágát, amelynek tagjai cserébe sokat segítenek a kerti teendőkben. A Nemzeti parkok Magyarországon, melyet Bede Béla írt olyan kiránduló tippeket, túraútvonalakat tartalmaz, amelyek mentén betekintést nyerhetünk hazánk csodálatos és igen változatos környezetébe, megismertetvén velünk a természet védendő értékeit. Paul és Anne Ehrlich A fajok kihalása – A pusztulás okai és következményei című könyvükben arról írnak, hogy miért fontos feladta az emberiségnek megőrizni a Föld élővilágának változatosságát. A világszerte ismert biológus és viselkedéskutató, Jane Goodall és szerzőtársai Nálatok vannak még állatok? – Igaz történetek az állatok megmentéséről könyv a kihalófélben lévő, illetve a kihalás felé sodródó állatfajokról és azok megmentésére tett erőfeszítéseiről számol be.

5_bekezdes.jpg

Ez a sok cím csak kis ízelítő volt a könyvtárunkban fellelhető több ezer kötetből, melyek közül rengeteg olyan van, amely odaillene a felsorolt témák egyikéhez. S mint a fentiek is mutatják, ha valaki többet szeretne tenni önmagáért, a családjáért, a környezetéért és mindenkiért a Földön, nem kell mást tennie, mint elmenni a legközelebbi könyvtárba, hisz ott minden megvan hozzá. �

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lmizsekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr1017948860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása