Nyitottak vagyunk

Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár

Itt a farsang áll a bál - könyvajánló a farsang jegyében

2023. február 10. - lmizsekultura

„Itt a farsang, áll a bál.” – kezdi sorait Gazdag Erzsébet népszerű gyermekverse. Idén február 21-éig tart a farsangi időszak, mely során rengeteg mulatságra, táncos rendezvényre, jelmezversenyre kerül sor. Ehhez és egy kis ráhangolódáshoz ajánlunk most párat a könyvtárban fellelhető könyvekből.

Gyermekek részére Bartos Erika: Bogyó és Babóca a jelmezbálban című könyvet javasoljuk, ami a népszerű kis erdei lények farsangi mulatságáról számol be. Viszont Takács Viktória két könyve, a Farsangi mese és a Busó mese a nemcsak mesél, hanem a mesén keresztül a népszokásokhoz kötődő hagyományokat is bemutatja. Az Emil beöltözik egy mulatságos verses mese Lackfi János fordításában, melyben a főhős kisfiú a megszokottól eltérő jelmezhez ragaszkodik. Gryllus Vilmos Maszkabál könyvei lassan már klasszikusokká válnak, hiszen a bennük összegyűjtött verseket, dalokat a mai napig hallani az óvodákban és iskolákban. Balázs Imre József Álomfarsang című verseskötete viszont újdonságot jelent annyiban, hogy korunk gyermeki érdeklődésének eleget téve, külön fejezetben foglalja össze többek között a Csillagok háborúja című filmmel kapcsolatos verseket.

1_kep_1.jpg

Ha valaki aktívan venné ki a részét az idei téltemetésből, annak a Háziszínpad sorozat Farsangoló című kötetét ajánljuk, melyben vidám verseket, rövid színdarabokat olvashatnak az érdeklődök. Akik pedig inkább a jelmezes felvonulásra készülnének, azoknak a Maria Eigl: Jelmezek és sminkek, Bújjunk jelmezbe! – Maskarák, Apostol Éva: Maskarák, 100 óvodai jelmez, Kiresné Vincze Ilona: Jelmezek gyerekeknek, a Vidám fabrika sorozatban megjelent Maszkok és Jelmezek, valamint Balázs Krisztina: Arcfestés és Karen Harvey: Arcfestés című könyveket javasoljuk ötletadónak.

2_kep_1.jpg

A játékszertár – Ünnepeink (farsangtól karácsonyig) első fejezetében a farsangi népszokásokat, dalokat, hagyományokat ismerteti. Ezek mellett több kézműves ötlettel szolgál a farsangi ünnepségek megvalósításához. Fánksütéshez remek receptötletek olvashatók a Süssünk, főzzünk sorozat Farsangi, húsvéti ételek című kötetében, valamint az Ízőrzők sorozat Sült tészták – Herőke és a többiek kiadványában. Takács Erika: Farsangi mulatságok című vékonyka könyvében teljeskörűen végig járja a farsang témakörét bemutatva az ókori farsangokat, a busókat, a velencei és a riói karnevált. Ujvári Zoltán könyve, a Farsangi népszokások viszont kifejezetten a magyar tájegységekre jellemző hagyományokat ismerteti nagy részletességgel.

3_kep_1.jpg

A szépirodalom kedvelőinek kiváló szórakozást biztosít a témában Moly Tamás Karnevál című könyve, melynek alcíme igen beszédes – Egy francia nemes ifjú kalandja Velencében Anno Domini 1788. Hans Sachs: A lovag meg az ibolya című könyvében 33 darab farsangi komédia olvasható a protestantizmus korából. Tölgyesi Lívia: Álkirálynő - …és a szeszélyes Velence arcai című könnyed regényben pedig egy filmforgatásba pillanthat bele az olvasó, ahol egy reneszánszkori velencei karnevál hangulatát idézik meg. A forgatáson dolgozó főszereplő másnak adja ki magát a híres Operabálon, ennek révén kerül izgalmas és humoros bonyodalmak sorozatába.

4_kep_1.jpg

Olvasnivaló van bőven a könyvtárban, így már csak örömteli, vidám és könyvekben gazdag farsangi időszakot kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmizsekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9318046220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása