Nyitottak vagyunk

Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár

Könyvajánló a házasság hete alkalmából

2023. február 14. - lmizsekultura

Idén február 12-19. között rendezik a Házasság hete programsorozatot, mely a házasság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, valamint arra is, hogy a társadalom számára milyen előnyös az egészséges házasság. A mozgalom célja ezek mellett, hogy megismertesse az emberekkel azokat a hagyományos értékeket, amelyek örömtelivé és sikeressé tehetik a házasságot, továbbá segítséget nyújtson a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Könyvtárunkban több könyv is megtalálható a témában, ezek közül ajánlunk párat.

1_kep_2.jpg

Azok számára igazan hasznosak lehetnek a 100 ötlet – A felejthetetlen esküvő és az Esküvők kis kézikönyve című kötetek, akik épp az esküvőjüket tervezik. A két kiadvány rengeteg ötlettel és tanáccsal szolgál a nagy nap széppé és emlékezetessé tételéhez. Viszont akik nem csak az esküvőre, hanem az utána következő házasságra is szeretnének felkészülni, esetleg a már meglévő házasságot megerősíteni, praktikus segítséget nyújt Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra című könyve. Dr. Pálhegyi Ferenc: Keresztyén házasság és Fodorné Nagy Sarolta: Ház-házasság-haza kiadványok egyházi szempontból segítik a házasulókat és a házasságban élőket, hogy kapcsolatuk minél zökkenőmentesebben alakuljon. Gary Chapman: Életre szóló ígéretek pároknak és Böjte Csaba: A szeretet bölcsője – A házasság mérföldkövei című könyvek szintén egyházi megközelítéssel támogatják a párokat bibliai idézetek és egyházi tanítások, tanácsok segítségével. Sue Johnson: Ölelj át! – 7 lépés az életre szóló szerelemért viszont a pszichológia oldaláról közelít a párkapcsolat építés, újjáépítés és megerősítés felé a kötődést helyezve előtérbe. Neves házasságkutatók és párterapeuták, John M. Gottman és Nan Silver által írt A boldog házasság hét titka, gyakorlati útmutatóként segíti a házaspárokat a boldog és kiegyensúlyozott házasélet kialakításában. Soma Mamagésa: Hogyan se sárkányosodjunk el? pedig a témához kapcsolódó előadásainak leirata.

2_kep_2.jpg

A családi élet szépségeiről és árnyoldalairól szólnak azok a tanulmányok melyek a Mesterkurzus sorozatban kiadott A család: Harcmező és békesziget című kötetben olvashatók. A neves pszichológusok által írt tanulmányok sorra veszik a mai családi problémákat, egyúttal felhívják rá a figyelmet, hogy mik azok a konfliktus gócok, amikre feltétlenül figyelni kell. V. Kulcsár Ildikó: Szeretetvár című könyve nemcsak a gondokat, hanem a családi, illetve házasélettel járó örömöket is leírja egy-egy valós történet révén. A Családfánk titkai - Hogyan változtassunk káros családi mintáinkon? kötetben viszont arra világítanak rá a szerzők, hogy milyen káros mintákat örökölhetnek a gyermekek egy-egy családból. Ezek milyen rossz hatással lehetnek a házasságukra, és miképpen lehet felismerni és kezelni egyházi és pszichológiai segítséggel.

3_kep_2.jpg

Sajnos egy házasság minden elővigyázatosság ellenére el is romolhat. Erről szól Miskolczi Miklós: Hazudni boldog hitvest című könyve, mely valós történeteken keresztül mutatja be ennek sokféle változatát. Mira Kirshenbaum: menjek vagy maradjak? – Az ingatag kapcsolatokról pedig abban kísérel meg segíteni, hogy az érintett felek meghozzák a szükséges döntést a kapcsolatuk további sorsával kapcsolatban. Ám ha az adott páros úgy döntene, hogy helyrehozná a házasságát, akkor Gary Chapman: kezdjük újra! – Remény különélőknek című könyve nyújt ehhez hathatós segítséget. Jelmondatnak beillő kijelentése szerint: „…az elromlott kapcsolat még rendbe hozható”.

4_kep_2.jpg

Ha mások példáján keresztül szeretnénk megtudni, hogy milyen is a házas élet és mennyire sokszínű, akkor Gaines házaspár: Feljavítók, avagy egy házasság tündérmeséje és a benne rejlő inspirációk, illetve Nick Hornby: Egy házasság helyzete című köteteket ajánljuk. Előbbi egy valós házasságot mutat be egészen a két fél gyermekkorától kezdve, utóbbi viszont regényes formában mesél egy fiktív párról, akiknek válságba került a kapcsolata. A klasszikusok kedvelőinek ismerős lehet Mikszáth Kálmán: Különös házasság című könyve, mely kiváltó leírása a kényszer házasságokkal járó keserűségeknek. Tanulságos még Bednay József: Szerelem, nő, házasság című irodalmi alkotása, ugyanis témák szerint lebontva ad közre bölcsességeket a kultúra nagyjaitól az ókortól kezdve egészen a 20. századig.

5_kep_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lmizsekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2718049386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása