Nyitottak vagyunk

Kézműves szakkörök a lajosmizsei művelődési házban

2018. szeptember 15. - lmizsekultura

Nyári szünet után tovább folytatódnak kézműves szakköreink felnőttek illetve gyermekek részére.

Kerámia szakkörben Vinnainé Csurpek Ágnes vezetésével ismerkedhetnek meg különböző fazekas technikákkal a résztvevők.
marokedények készítése
hurkatechnika
laptechnika
préselés
korongozás
Anyagköltség 1000,- Ft /fő/alkalom.

 

Tűzzománc szakkörben Skultéti Árpád képzőművész vezetésével sajátíthatják el a szakkörtagok a tűzzománc technikákat.
karcolt zománc
festett zománc
repesztett zománc
rekesz zománc
sodrony zománc
Anyagköltség 1500,- Ft / fő / alkalom.

Foltvarró klubban varrni tudás előny, de nem feltétel. Kis Kata foglalkozás vezető szívesen segít az alkotások megszületésében.
Aki tud hozzon varrógépet, de nem fontos. A klubvezető anyagot is tud biztosítani, amit kevés összegért meg lehet vásárolni a helyszínen, de természetesen saját, hozott anyagból is lehet dolgozni.
Részvétel ingyenes

Ékszerkészítő szakkörben Czigány Erika vezetésével sajátkészítő ékszerek születnek egy-egy alkalom során. Sokféle anyagot fel lehet használni az ékszerkészítéséhez. Ehhez ad nagy segítséget inspirációt a szakkörvezető.
Anyagköltség 1000,- Ft /fő/alkalom

dsc_0209.jpg

Papírfonó szakkörben Varga Ibolya vezetésével az eldobása szánt újságpapírból nagyon sok hasznos tárgy születhet. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen, de a szakkörvezető rengeteg ötletet ad az alkotásokhoz.
Részvétel ingyenes

Kötő-horgoló klubban Joóné Edit vezetésével a klubban el lehet sajátítani a kötés és horgolás alapjait. Mintákat lehet cserélni. mintákat lehet kipróbálni. Sok gyönyörű alkotás született már, játékok, ruhát. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen.
Részvétel ingyenes

Információ a 76/555-323-as telefonon kérhető.

Pontos időpontok felől érdeklődni lehet a könyvtárban, weboldalunkon, vagy facebook oldalunkon.

 www.lmizsekultura.hu
www.facebook.com/lmizsekultura

Várunk minden alkotni vágyó kicsit és nagyot!

 

A MASZK jótékony akciója

 

MASZK, vagyis a Mizsei Amatőr Színjátszó Kör 2018. július 20-án ismét előadta Karinthy komédiáját a A bűvös széket. A 2. előadás is sikeres lett, sokan eljöttek a darabot megnézni, volt aki először látta, de volt aki újrázott. Talán többen azért jöttek el, mert a színkör a bevételt jótékonysági célokra ajánlotta fel. Kedvezményezettként a lajosmizsei "Harmónia" Integrált Szociális Intézményt jelölték meg.

A mai nap folyamán a színjátszók egy része személyesen vitte ki az otthonba a befolyt összeget, ahol nagy szeretettel fogadták őket. Az átadás után az intézmény lakói énekkel és verssel köszönték meg az adományt.

A „Harmónia” intézmény vezetője elmondta, hogy mióta ő itt dolgozik, ilyen támogatás nem érkezett még hozzájuk. Reméljük, hogy a továbbiakban a színkör felajánlása követendő példa lesz. 

 

001.jpg

maszk_03.jpg

maszk_04.jpg

maszk.jpg

maszk_02.jpg

maszk_05.jpg

 bitmap_2.png

Tagok: 

Németh Balázs, Szijjártó Pál, Kovács Gáspár, Tercsi Márti, Veszelszkiné Liza, Csernus Mariann, Dudás Klári, Faragóné Kriszta, Berente Ottó,  Veszelszki Sára, Miklós Dominik, Sólyom  János, Veszelszki Vendel, Demeter Emília

Ha kedved van egy jó kis csapathoz csatlakozni, nosza, keress bennünket a lajosmizsei városi könyvtárban!

MASZK bemutatkozása a világot jelentő deszkákon

"Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő.
Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár életében..."

William Shakespeare

2017 nyarán Sirkó László rendezésében, helyi résztvevőkkel mutatták be Mizse nádor című előadást. Már régóta megfogalmazódót az a gondolat, hogy kellene egy állandó színjátszó kör Lajosmizsén. Az előadás sikere lökést adott ennek az ötletnek és Kovács Gáspár vezetésével, akinek van már színjátszási tapasztalata, meg alakult a 

bitmap_2.png

Lelkes kis csapat verbuválódott össze, melynek jelenleg 13 állandó tagja van. Az amatőr társulat tagjainak mind életkora, mind foglalkozása tekintetében igen nagy változatosságot mutat, az általános iskolástól a nyugdíjasig.

A MASZK első előadása június 8-án volt, bár egy irodalmi műsort előadtak már az adventi időszakban, ekkor lépett fel először színházi produkcióval a színkör.

 Galériáért katt a fenti képre.

A zseniális Karinthy Frigyes a XX. század elején írta örökérvényű szatíráját, a Bűvös széket. A darabot egy kicsit átformálták, átírták az eredeti szövegkönyvet, plusz jelenetek kerültek a történetbe, hiszen kisgyermektől nagypapa korúig minden korosztály képviselteti magát a csapatban és mindenkit szerettek volna szerepeltetni. Az előadást a színkör vezetője vitte színpadra, de mindenkinek volt hozzá egy-két jó ötlete, mely belekerült a végső változatba.

A telt házas előadás nagy sikert aratott a közönség körében. Karinthy komédiáját remekül átültetették a színpadra.

016.jpg

A Mizsei Amatőr Színjátszó Kör Kovács Gáspár dirigálásában vitte színpadra a darabot.

Akik játszották:
Államtitkár - Németh Balázs
Géniusz - Szijjártó Pál (Géniusz),
Szív Sándor, író - Kovács Gáspár
Miniszter - Tercsi Márti
Eszter, a házvezetőnő - Veszelszkiné Liza
Berta, az államtitkár felesége - , Csernus Mariann
Fulda doktorasszony – Dudás Klári
Marcella, a szolgáló - Faragóné Kriszta
Kállay, a szabadalmi ügyek referense - Berente Ottó
Államtitkár gyermekei - Veszelszki Sára , Miklós Dominik,
Hordárok- Veszelszki Vendel, Demeter Emília.

040_k.jpg

Találkozzunk legközelebb is!

És ha valaki esetleg kedvet kapott, hogy csatlakozzon a csapathoz, akkor nosza! Keressék őket a lajosmizsei művelődési ház és könyvtárban.

Ha valaki napjainkban bármiféle hasonlóságot vagy azonosságot vél felfedezni a színpadon látottakkal, az pusztán csak a véletlen műve lehetett.

Szamócás Vásári Forgatag

dsc_1009.jpg

A lajosmizsei művelődési ház és könyvtár kapta meg azt a nemes feladatot, hogy tovább vigye azt a hagyományt, melyet Gombkötő Gizella 2008-ban álmodott meg.  Az álmot tett követett és immár kilencedik alkalommal rendeztük meg a Szamócás Vásári Forgatagot.

Természetesen kikértük Gizi véleményét, meghallgattuk tanácsait, hogy színvonalban méltó legyen a forgatag az elődeihez.

dsc_1038.jpg

Tovább vittük a magyar lélekre alapozott habitust, a népi hagyományok ápolását. A vásári forgatag árusai kézzel készített portékáival is ezeket az hagyományokat testesítették meg, hiszen találhattunk kosárfonót, fazekast, csipkekészítőt, ékszerkészítőt, bőrművest, népi ruhakészítőt, hogy csak párat említsek.

Igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy a magyar népi- és helyi hagyományok megelevedjenek a színpadon, ezzel tisztelegve a magyar kultúrkincsünknek. Visszatérő szereplők a lajosmizsei kis óvodásaink, néptáncosaik, népdalköröseink. Pünkösdhöz könazel, felelevenítettünk egy népi szokást, ugyanis pünkösdi királyt és királynét választottunk Nagy Károly és Hegedűs Éva személyében.

dsc_1011_1.jpg

Délelőtt fellépett: Szerző Zsuzsa és Soós Zoltán; a Meserét Óvoda Micimackó csoportja felkészítőik Nagy Ildikó, Ecser Melinda, Suba Márta, Makai Erika; Mizsei Vadrózsák néptáncegyüttes Bitai Judit vezetésével; Rózsa Sándor Citerazenekar és Őszirózsa Népdalkör vezetőjük Kovács Gáspár.

Délután is sok látványos műsorszám várta a látogatókat. Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola „Együtt csináljuk” néptánccsoportja mutatta meg tánctudásukat, majd következett a Holló együttes, a Langaléta Garabonciások, a Zoord koncertje.

 

A sok érdekes program után, a nap végére Nógrád megyéből vártuk a Muzsla néptáncegyüttest. Feltett szándékunk, hogy az ország különböző pontjairól hívjunk néptánc együtteseket, meg mutatva a helyi közönségnek kis országunk csodálatos népzenei, néptánc kincsestárát.

 

Ezeken kívül kézműves foglalkozások várták a gyermekeket és vállalkozó kedvű szüleiket. Agyagból lehetett alkotni, kipróbálhatták a mézeskalács írókázást, gyöngyfűzés volt, körmöcske technikáját sajátíthatták el, csuhé babát lehetett készíteni és nemez szamócát. Számos népi játék várta az érdeklődőket.

dsc_1119.jpg

De ne feledkezzünk meg a szamócáról sem, hiszen május harmadik szombatján minden a szamócáról szólt, idén is övé volt a főszerep. Szamóca lekvár főzőversenyt és szamócás süti versenyt hirdettünk.

Az idei évben szakértőkből álló zsűri választotta ki gondosan a szamóca lekvárfőző verseny helyezetteit. 2018 lekvárját Juhász Anikó készítette, második helyen Sápi Zsomborné Erzsike végzett, a harmadik Almási Istvánné Gyöngyi lett. A látogatók által megválasztott közönségdíjat Varga Lajosné nyerte. Sok finom szamócás süti érkezett a megmérettetésre. Aranyérmes lett Erzsi mama epres-rácsos süteménye, ezüstérmes Almási Anita szamócás muffinja, bronzérmes Juhász Anikó eperroládja lett.

dsc_1115.jpg

Nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy kiválassza a sok finomság közül a helyezetteket. A zsűri tagjai voltak: Kiss Zoltán mestercukrász, Csurpek Ágnes, aki 2015-ben elnyerte a „Térség lekvárja” címet sárgabaracklekvárjával és Gyulai Zita őstermelő, a „Zita éléskamrájából” blog szerzője.

dsc_1111.jpg

Sok friss szamóca is jutott a forgatagba, ezúton is köszönjük a szamócaárusoknak.

Vigyék a mizsei szamóca hírét, a forgatag hírét, hogy jövőre még többen ünnepeljük együtt a szamócát, a magyarságunkat.

Szamócára fel!

 még több kép facebook oldalunkon -->

Harminc év napsütés

"Amikor meghalt a nagyapám, anyám után én is végigolvastam az összes füzetet. Harminc év napsütése, átlaghőmérséklete, felhőátvonulása. Minden nap időjárása gondosan lejegyezve, rajzolt, dőlt betűkkel írva, milyen színű volt az ég. Olyan volt, mint egy gyönyörű, felemelő és végtelen mantra. Akárha egy csendes kalendáriumot találtam volna az életünkről, amelyben - nem kell az a hízott ego - mi nem vagyunk benne. Csak ez eső szemerkél halkan, megáldva a Rozgonyi utcai kert minden titkát." 

Ezeket a sorokat olvashatjuk Grecsó Krisztián Harminc év napsütés című legújabb novellás kötete hátlapján és ezekkel sorokkal indította a közönségtalálkozót a lajosmizsei könyvtár olvasótermében. 

dsc_0572.jpg

 dsc_0578.jpg

A novellás kötet alcíme - egy csendes kalendárium - ezzel is tisztelegve nagyapja emléke előtt. 

Személyes emlékeit idézte fel a szegvári származású író. Mesélt nagymamájáról, szüleiről, hozzátartozóiról, egy rosszul sikerült islerről. Ezek a kapcsolatok és a családi történetek hatottak rá leginkább írói munkássága során. A családi történetek jelentősége abból áll, hogy akiről szólnak azok még mindig velünk élnek. 

dsc_0574.jpg

Élvezetes történeteivel, előadásmódjával nyűgözte le közönségét és az est végén sokaknak dedikálta köteteit Grecsó Krisztián.

dsc_0600.jpg

dsc_0601.jpg