Nyitottak vagyunk

Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár

Karácsonyi könyvajánló

2022. december 03. - lmizsekultura

Elérkezett advent időszaka, és ezzel együtt megkezdődött a lázas készülődés a karácsonyra. Ennek részeként elindulnak a családi, óvodai, és iskolai sütemény és ajándék „gyárak”. Ezekhez kívánunk segítséget nyújtani az alábbi könyvajánlónkkal.

Több szép és színes album foglalkozik átfogóan a karácsonyi ünnepkörrel és az arra való felkészüléssel. Például a Kreatív karácsony – A legjobb dekorációk, menük és ajándékötletek, Csörgő Anikó: Adventtől karácsonyig – Tanácsok, ötletek az ünnepi előkészületekhez első és második kötete, Steinert Ágota: Karácsony, Menjünk mi is Betlehembe - Adventi és karácsonyi készülődés, betlehemes játékok, Advent és karácsony – Hangulatteremtő díszítések, Nagy karácsonyi könyv – Ünnepi ételek, díszítés és az örömteli ajándékozás titkai, valamint a Karácsonyi ötletek bibliája. Ezek mindegyike széleskörűen ismerteti az otthon díszítésével, a terítékkel, a karácsonyi menüvel és többféle ajándék ötlettel kapcsolatos javaslatokat, tippeket. Valamint a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos szokásokat, általános tudnivalókat is megismerhetjük ezekből a kötetekből.

1_kep.jpg

A karácsonyra készülődéshez mindezeken kívül még rengeteg kézműves könyv áll rendelkezésre olvasóink számára. Az Adventi díszek a természet kincseiből kötet címe is sejteti, hogy ebben a könyvben főleg az ünnepi díszítéshez találunk remek javaslatokat és elgondolásokat. Míg a Varázslatos díszek, mesés tárgyak, a Kézműves karácsonyi ajándékok, a Tilda télköszöntő ötletei, a Tilda mesés karácsonyi ötletei és a Karácsonyi keresztszemes hímzések a kézzel készített ajándékokhoz nyújtanak segítséget és rengeteg ötletet. A Holló barkácskönyvek, a Színes ötletek és a Fortélyok füzetek mind mind egy-egy kézműves technikát mutatnak be több mintával együtt, melyek segítségével könnyen el lehet sajátítani az adott technikát. Többek között karácsonyfadíszek készítését gyöngyfűzéssel, ablakdíszítéshez az üvegmatricázást, a virágkötészet alapjait az adventi csokor készítése révén, papírhajtogatást és formázást a karácsonyi üdvözlőlapokhoz, illetve a horgolás alapjait karácsonyi csillagok alkotásához.

Amennyiben lélekben is szeretnének felkészülni az ünnepre, ahhoz is tudunk megfelelő olvasnivalót ajánlani. A fenyőfa alatt című kötet Móra Ferenc karácsonyi írásaival teremti meg az ünnepi hangulatot az olvasóban, míg a Csodákkal teli éjszaka 14 megható történetet tartalmaz a magyar és a virágirodalom nagyjaitól. A Karácsonyi áhítat főleg vallási oldalról közelíti meg írásaival az ünnepet, a Karácsonyi ajándék című kötetben magyar írók karácsonyi elbeszéléseit lehet olvasni. Igazi klasszikusnak számít Charles Dickens: Karácsonyi történetek könyve is, mely az író öt karácsonyi-újévi írását tartalmazza.

6_kep.jpg

Gyermekek számára egy kosárra való mesekönyvet válogattunk össze könyvtárunkban, melyek között vegyesen megtalálhatók mikulásos, karácsonyos, betlehemes mesék és versek is.

7_kep.jpg

Érdemes betérni hozzák egy kellemes olvasnivalóra karácsony alkalmára!

 

Könyvajánló Boszorkányszombat alkalmából

November 5-én, szombaton lesz Boszorkányszombat a könyvtárban. Ez alkalomból kedvcsinálónak boszorkányos könyveket ajánlunk az érdeklődőknek, melyek mindegyike megtalálható könyvtárunkban.

Kisgyermekek számára több mesekönyv is rendelkezésre áll a témában. A Mercé Aránega: Boszorkány szeretnék lenni kezdő boszorkáknak kínál fogódzót a „szakma” elsajátításához. A Jótevő boszorkány, a Budapesti kis boszorkány és a Borostyán – A kis boszorkány meséje, valamint Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából is azt bizonyítja, hogy a boszorkányok nemcsak gonoszak és rútak tudnak lenni, hanem kedvesek és jóságosak is. A boszorkányos mesék és A boszorkány seprűje mesegyűjtemények pedig sok boszorkányosan vidám történetet mesélnek el.

1667489335186.jpg

Nagyobbaknak már meseregények állnak rendelkezésre a boszorkányosság bemutatásában. Többek között Otfried Preussler: A kis boszorkány, Sabine és Timo Dillner: Hexilon – A mágikus könyv, Winnie, a boszorkány történetek, A boszorkány pórszívója és a Kótyagos boszorkák könyvek. Mindre jellemző, hogy a történetekben a boszorkányok nem gonoszak és ártó szándékúak, hanem jóravalók, akik különböző kalandokba keverednek, amikből vagy segítséggel, vagy a maguk talpraesettsége révén jutnak ki ép bőrrel.

1667489335172.jpg

Bosnyák Viktória írta Tündérboszorkány különleges helyet foglal el a könyvtárosok szívében. A főhőse, Jóhegyi Laci imád olvasni és nagyon sok időt tölt a könyvtárban, ahol Morcz Aranka néni, a könyvtáros várja. Az iskolai évfordulóra hirdetett olvasási versenyt szeretné megnyerni, de közben az olvasás, a könyvtár és a könyvtáros megmentésével is foglalkoznia kell.

Egy kis boszi naplója című könyvben, melyet Emma Steinkellner írt, a tizenhárom éves Luna Hush rajong a boszorkányságért, ám kiderül, hogy a családja egy évszázados boszorkánydráma részese. Ennek jár utána a főhős a történetben.

Roald Dahl: Boszorkányok című könyvében már a gonoszabb boszorkányokról szól a mese, akik gyűlölik a gyerekeket és mindent megtesznek azért, hogy az összes közelükben lévő gyereket eltüntessék.

Böszörményi Gyula írta Zsófi és az ősboszorkány az Álomfogó-univerzum egyik kiegészítő kötete, mely Zsófi, másnéven Büvellő és Lúdvérc, az ősboszorkány közti összecsapásokat meséli el.

 

1667489335146.jpg

Kamaszoknak érdekes lehet a boszorkányság wicca ágát bemutató Tini boszorkányok, valamint a Mi micsoda sorozat Varázslók, boszorkányok, mágia című kötete. A filmrajongók pedig írásban is találkozhatnak kedvenceikkel, hiszen a Sabrina, a tini boszorkány és a Bűbájos boszorkák történetei is megjelentek könyvformában.

Anna Dale: Boszorkányoknak suttogó című könyvében a főhős a fogyatkozó boszorkányközösségen segít, míg Tölgyesi Lívia: Bükki Bűbájosok meseregényében Borsika története elevenedik meg, hogy miképpen válik aktív tagjává a bükkben élő boszorkány közösségnek különféle fordulatos események révén. A borzongató Boszorkánydomb könyvben, melyet Marcus Sedgwick írt, szintén boszorkánytitkokra derül fény, ám a főhős maga is szembenéz a félelmeivel, hogy felszabadítsa magát a múlt borzalmai alól. A Rachel Hawkins jegyezte Hex Hall annyiban más az előbbiekhez képes, hogy boszorkány főhőse egy speciális, a problémás viselkedésű prodigiumok, vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók nevelőotthonába kerül, ahol több rejtélyt is meg kell oldania barátai és önmaga megmentésére.

1667489335090.jpg

Fiatal felnőtteknek szól Debora Geary: Modern boszorkány sorozata, ami egy összetartó, a mai modern technikát aktívan használó boszorkánycsaládot mutat be a főhös, Lauren szemén keresztül. Ő egy véletlen folytán, általuk fedezi fel mágikus tehetségét. Paulo Coelho könyve, A portobellói boszorkány egy erdélyi cigánylány szerelemgyerekének a sorsát mutatja be, aki különleges képességei révén a legkülönbözőbb helyzetekbe kerül egyre bölcsebbé válva és elfogadva az élet rejtélyes és örök körforgását. Hasonlóan „boszorkányos” életrajz A funtineli boszorkány, mely az erdélyi havasokban játszódik. Főszereplője, Nuca különleges ereje révén látja a múltat és a jövőt is, ám egy borzalmas átok megakadályozza abban, hogy meglelje a boldogságát. A boszorkány fia című regényben, melyet Rosemarie Schuder írt, nem maga a boszorkány a középpontban, hanem annak fia, Johannes Kepler áll, aki a boszorkányüldözések árnyékában próbál érvényt szerezni tudományos meggyőződésének. Péterfi Vilmos: A pozsonyi boszorkány című fiktív történelmi regényében egy boszorkány perről számol be, melyben nem más a védő, mint Pázmány Péter. A Brigitte Riebe írta A boszorkány és a herceg szintén a boszorkányüldözések korszakába repíti az olvasót, amelyben a főhősnek magának kell igazolnia ártatlanságát üldözőivel szemben. Hiteles történelmi regény Az ecsedi boszorkány, melyet Miklya Luzsányi Mónika írt. Az alapos kutatás eredménye Török Bálint dédunokájának, Török Katának boszorkányperén keresztül mutatja be a nagy múltú család és tagjainak 16. századi sorsát.

1667489335050.jpg

Igazán érdekes olvasmány Polner Zoltán: Jegykendő a forgószlében című munkája, mely a Csongrád megyei boszorkány történeteket mutatja be a szerző gyűjtése nyomán. A Kiss Judit Ágnes féle Bűbájoskönyv pedig bepillantást enged a 21. századi boszorkánykodás mikéntjébe. A Királylányok, tündérek, boszorkányok – A nő három arca a mesében című Pápes Éva írta elemzés célja, hogy bemutassa, újra felfedeztesse az olvasóval a mesékben rejlő tudást és bölcsességet a női lélek háromféle ábrázolásának megvilágításával.

Végül aktualitása folytán ideillik Ruth Edina Kelly: Halloween – A mindenszentek könyve, mely teljeskörűen bemutatja az ünnep eredetét és a hozzá fűződő babonákat, szokásokat.

1667489334992.jpg

Mint a fentiek is bizonyítják olvasnivaló van bőven, érdemes a könyvtárunkban kutakodni e téren is. ;)

Esély - egyenlőség - könyvtár - könyvajánló

Október első hetében már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét különleges, rendhagyó tartalommal tölti meg ezeket a napokat. Az idei események hívószavai az esély – egyenlőség – könyvtár. Ennek jegyében több témakört is megadott a főszervező, hogy a résztvevő könyvtárak ezekhez igazítsák a rendezvénysorozathoz kapcsolódó programjaikat.

Ezek közül az első az esély az információhoz. Elsősorban a könyvtári információhoz, melyet többek között a könyvek, a folyóiratok és a régi, helytörténeti jelentőséggel bíró dokumentumok foglalnak magukba mindamellett, hogy a könyvtárakban lehetőség van az internet használatára is. A fiatalabbak számára nyújt segítséget a Keresd a könyvtárban! című könyv, hogy eligazodjanak a könyvtári rendszerben, információkeresésben. A könyv hátránya, hogy régebbi kiadású, így a múlt századi katalóguscédula alapú rendszert írja le, ám ez annyiból nem gond, hogy ennek ismerete nagyban segíti a mai modernebb, otthonról is elérhető katalógusokban való tájékozódást. A Fülöp Géza féle Hol keressem? Hogy keressem? kötet már inkább a diákoknak, kutatóknak kíván segíteni a hiteles információkeresésben. A Memex, melyet György Péter írt meg, az ismeretszerzés folyamatával kapcsolatos rövid összefoglaló. Tanulmányaival az információszerzés és rendszerezés 21. századi viszonyait és törekvéseit összegzi.

1_bekezdes_1.jpg

A következő téma az esély az emberi méltósághoz, melynek kiváló példája a HVG Kiadó gondozásában megjelenő Beszélgessünk róla sorozat, ami gyerekeknek mutat be számukra érthető módon olyan komoly témákat, mint a Bolygónk védelme, a Rasszizmus és intolerancia, az Éhezés és szegénység, vagy a Kulturális sokszínűség. Az Éljünk együtt barátságban – gyereklevelek gyerekeknek című könyv a Magyar Posta gondozásában jelent meg. A kötet anyagát a Posta által 2007-ben meghirdetett pályázatra beadott munkák adják, melyekben a gyerekeknek meg kellett fogalmazniuk, hogy számukra mit jelent a tolerancia szó.

2_bekezdes_1.jpg

A múlt ismerete, a jövő esélye témájához nagyon illik, és főleg igen aktuális a Kürti László szerkesztette Lajosmizse 1956 – Tények, sztorik, dokumentumok. A történelmi ismeretek bővítéséhez érdekes adalékokat szolgáltat Nagy György: Magyarország apróbetűs története – A honfoglalástól napjainkig, mely kötet érdekes, színes és hiteles történetekkel egészíti ki az alapismereteinket.

Schenk Borbála szerkesztette: A jogerő legyen veled!  - Izgalmas jogi kérdések – Neves jogászok válaszai című kötet a gyerekek és a fiatalok esélyei, jogai témához illik a legjobban. A kötet tájékoztató jelleggel ismerteti a jog különböző, fiatalokat érintő kérdéseit.

3_bekezdes_1.jpg

A 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról című kötete pedig az esély az egészséges élethez, illetve a családok esélyei témákhoz kapcsolódik. A kiadvány a Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete, mely a szülő-gyerek kapcsolatokat, a baráti, a testvér-, a munka- és a párkapcsolatokat egyaránt érintő kérdésekkel foglalkozik. A Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek - Ráhangolódás, önelfogadás, együttérzés könyv viszont kifejezetten a szülő-gyerek kapcsolattal és azon belül a családi egyensúly kérdésével foglalkozik. A Családi egészségkönyv – Összefoglaló enciklopédia az egészségmegőrzéshez című kiadvány már a testi egészség megőrzéséhez nyújt segítséget, ahogy az Éttrend – A Föld legegészségesebb ennivalói is. Igaz, előbbi a betegségek felismerését és kezelését segíti, utóbbi a helyes táplálkozás révén azok elkerülését. A Bartos Erika féle Együtt lenni jó! képes mesekönyv formájában mesél az óvodásoknak a családról és a rokoni kapcsolatokról.

4_bekezdes.jpg

Gerald Durrell: Férjhez adjuk a mamát és a Madarak, vadak, rokonok még az előző témához kapcsolódik, de az író munkásságát figyelembe véve, már átvezet az állatok esélyei témakörre. Mind a két könyv az író gyerekkorában megesett mulatságos családi történeteket mutatja be amellett, hogy megtudjuk, hogyan lesz egy állatbarát gyermekből világhírű zoológus és természetvédő. Érdekesség, hogy a könyvek szerzője a veszélyeztetett állatok megóvásárára állatkertet és alapítványt is létrehozott az 1960-as évek elején. A Hasznos állatkák – Cinege, béka, lepke és társaik a kertben című kiadvány praktikus tanácsokkal lát el ahhoz, hogy miképpen tartsuk fent kertünk változatos élővilágát, amelynek tagjai cserébe sokat segítenek a kerti teendőkben. A Nemzeti parkok Magyarországon, melyet Bede Béla írt olyan kiránduló tippeket, túraútvonalakat tartalmaz, amelyek mentén betekintést nyerhetünk hazánk csodálatos és igen változatos környezetébe, megismertetvén velünk a természet védendő értékeit. Paul és Anne Ehrlich A fajok kihalása – A pusztulás okai és következményei című könyvükben arról írnak, hogy miért fontos feladta az emberiségnek megőrizni a Föld élővilágának változatosságát. A világszerte ismert biológus és viselkedéskutató, Jane Goodall és szerzőtársai Nálatok vannak még állatok? – Igaz történetek az állatok megmentéséről könyv a kihalófélben lévő, illetve a kihalás felé sodródó állatfajokról és azok megmentésére tett erőfeszítéseiről számol be.

5_bekezdes.jpg

Ez a sok cím csak kis ízelítő volt a könyvtárunkban fellelhető több ezer kötetből, melyek közül rengeteg olyan van, amely odaillene a felsorolt témák egyikéhez. S mint a fentiek is mutatják, ha valaki többet szeretne tenni önmagáért, a családjáért, a környezetéért és mindenkiért a Földön, nem kell mást tennie, mint elmenni a legközelebbi könyvtárba, hisz ott minden megvan hozzá. �

 

Könyvajánló a népmese napja alkalmából

Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja, mely 2005 óta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére a Népmese Napja is egyben. „A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé” – olvasható az Országos Széchenyi Könyvtár ismertetőjében. Ehhez nyújtunk segítséget az alábbi ajánlónkkal.

Gyerekeknek és felnőtteknek is nyújthat jó élményt a klasszikus népmesegyűjtemények olvasgatása, például az „ünnepelt”, Benedek Elek Ezüst mesekönyve, vagy Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című munkája, illetve a Hetedhétország – Ötven magyar népmese és a 100 magyar népmese – A magyar népmesék sorozat teljes kiadása című könyvek is.

1663941232605.jpg

Ha kicsit modernebbre vágyna a család, akkor Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén és A varjú herceg című gyűjteményeit ajánljuk. Ezek mellett helytörténeti jelentőséggel bír Császár Levente, mesemíves Legendás út című kiadványa, mely Bács-Kiskun megye legendáit, mondáit örökíti meg mesés formában. Bajzáth Mária Én, senki, segítség és az Így megyek az iskolába könyvei a Népmesekincstár sorozat részei, melyek a mesepedagógus válogatásában adják közre a világ népmeséit különböző korosztályok számára. A pedagógusoknak pedig a Mesefoglalkozások gyűjteménye szolgálhat nagy haszonnal munkájuk során.

1663941232540.jpg

Boldizsár Ildikó mesekutató is hozzájárult a meseterápiás módszer ismertté tételéhez és az utóbbi időben ennek jegyében jelenteti meg újabb kiadványait, mint a Meseterápia – Mesék a gyógyításban és a mindennapokban, Mesék a felnőtté válásról és Hamupipőke Facebook- profilja – Mesetarápiás esetek. Ám mesegyűjteményei is értékesek, mivel a fentebb említett hölgyekhez hasonlóan ő is a világ mesetengeréből merítve állította össze különféle témák köré szerkesztett kiadványait. Ilyen például a Mesék az élet csodáiról, a Mesék a boldog öregekről és a Mesék a csodakertről – az egyetlen Földért. Csóka Judit, aki Boldizsár Ildikó tanítványaként lett meseterapeuta, a Mesék a gyógyulásról című tematikus mesegyűjteményével járult hozzá a világ mesebirodalmának minél alaposabb megismeréséhez.

1663941232476.jpg

Ha pedig valaki inkább a meséről szeretne olvasni, akkor Bruno Bettelheim A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek című klasszikus művet javasoljuk elsőként. Viszont könyvtárunkban megtalálható Massimo Diana Felnőtté válás a mesékben – A lelki fejlődés állomásai a mese nyelvén és a Szerelem a mesékben elemzései, valamint Petrolay Margit Könyv a meséről munkája is. A mesemondás iránt érdeklődők Zalka Csenge Virág Mesemondók márpedig vannak – A nemzetközi mesemondás világa című könyve lehet igazán érdekes.

1663941232455.jpg

Ünnepeljük meg együtt a népmese napját, melyhez bőven találnak mesét könyvtárunk polcain! Szeptember 30-án 16:30-kor Papríszínházi Mesék foglalkozás lesz, melyre sok szeretettel várjuk Önöket!

 

Könyvajánló iskolakezdéshez

Itt van az ősz, itt van újra… és itt az iskola és az óvoda, a gyerekek és szüleik számára nagy változások és új kihívások időszaka. Sokan most kezdtek el óvodába, iskolába járni, ami olykor ijesztő tud lenni a sok újdonság és a szokatlan környezet, emberek miatt. Számukra nyújthatnak segítséget Finy Petra Ovi-ügy, valamint Iskolások kézkönyve és Vadadi Adrienn Leszel a padtársam? című könyvek. Mindegyik kiadvány az óvoda- és iskolakezdés körüli teendőkkel, problémákkal foglakozik, mindezt gyermeknyelven elmesélve, hogy a kicsik könnyedén vehessék az akadályokat. Janikovszky Éva Már iskolás vagyok, illetve Már óvodás vagyok mesekönyvei is alkalmasak erre a ráhangolódásra. A nosztalgiázó nagyszülők, szülők számára Kormos István verses meséje, A Vackor az első bében nyújthat felolvasás közben kellemes szórakozást.

1_bekezdes.jpg

A szülőknek Majorossy Judit Együtt az első osztályba című kézikönyvét is ajánljuk segítségképp az iskolakezdéssel kapcsolatos nehézségek könnyebb megélésére. Vekerdi Tamás Iskolák?!?! könyvében pedig az apukák, anyukák, nagyszülők által a témában felett kérdésekre igyekszik válaszolni, ezzel támogatva őket abban, hogy hatékonyan segíthessék gyermeküket az iskolában való boldogulás során. A HVG könyvek kiadásában A segíts a gyerekednek sorozaton belül jelent meg a Tanulási technikák, mely szintúgy hasznos segédkönyv, ha ilyen jellegű gond, probléma adódna a gyermekekkel. Viszont a Ken Robinson féle Kreatív iskolák ahhoz ad ötleteket, hogy miképpen lehet forradalmasítani az oktatást helyi szinten alulról szerveződő kezdeményezésekkel.

2_bekezdes.jpg

A bölcsődébe induló kicsiknek Vadadi Adrienn Pepe a bölcsiben könyve nyújt segítséget ahhoz, hogy felkészülhessenek arra, ott mi vár rájuk, illetve újból átélhessék az esti mesélés során a már átélt bölcsődei kalandjaikat. Ha pedig gondot okozna számukra a beszéd, a Mackógyógytorna a beszédért és a Szó-beszéd beszédjavító mondókák című könyveket javasoljuk, melyek a fentebb említett kiadványokkal együtt mind megtalálhatóak a könyvtárunkban.

3_bekezdes.jpg

süti beállítások módosítása