Nyitottak vagyunk

Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár

Könyvajánló Boszorkányszombat alkalmából

2022. november 04. - lmizsekultura

November 5-én, szombaton lesz Boszorkányszombat a könyvtárban. Ez alkalomból kedvcsinálónak boszorkányos könyveket ajánlunk az érdeklődőknek, melyek mindegyike megtalálható könyvtárunkban.

Kisgyermekek számára több mesekönyv is rendelkezésre áll a témában. A Mercé Aránega: Boszorkány szeretnék lenni kezdő boszorkáknak kínál fogódzót a „szakma” elsajátításához. A Jótevő boszorkány, a Budapesti kis boszorkány és a Borostyán – A kis boszorkány meséje, valamint Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából is azt bizonyítja, hogy a boszorkányok nemcsak gonoszak és rútak tudnak lenni, hanem kedvesek és jóságosak is. A boszorkányos mesék és A boszorkány seprűje mesegyűjtemények pedig sok boszorkányosan vidám történetet mesélnek el.

1667489335186.jpg

Nagyobbaknak már meseregények állnak rendelkezésre a boszorkányosság bemutatásában. Többek között Otfried Preussler: A kis boszorkány, Sabine és Timo Dillner: Hexilon – A mágikus könyv, Winnie, a boszorkány történetek, A boszorkány pórszívója és a Kótyagos boszorkák könyvek. Mindre jellemző, hogy a történetekben a boszorkányok nem gonoszak és ártó szándékúak, hanem jóravalók, akik különböző kalandokba keverednek, amikből vagy segítséggel, vagy a maguk talpraesettsége révén jutnak ki ép bőrrel.

1667489335172.jpg

Bosnyák Viktória írta Tündérboszorkány különleges helyet foglal el a könyvtárosok szívében. A főhőse, Jóhegyi Laci imád olvasni és nagyon sok időt tölt a könyvtárban, ahol Morcz Aranka néni, a könyvtáros várja. Az iskolai évfordulóra hirdetett olvasási versenyt szeretné megnyerni, de közben az olvasás, a könyvtár és a könyvtáros megmentésével is foglalkoznia kell.

Egy kis boszi naplója című könyvben, melyet Emma Steinkellner írt, a tizenhárom éves Luna Hush rajong a boszorkányságért, ám kiderül, hogy a családja egy évszázados boszorkánydráma részese. Ennek jár utána a főhős a történetben.

Roald Dahl: Boszorkányok című könyvében már a gonoszabb boszorkányokról szól a mese, akik gyűlölik a gyerekeket és mindent megtesznek azért, hogy az összes közelükben lévő gyereket eltüntessék.

Böszörményi Gyula írta Zsófi és az ősboszorkány az Álomfogó-univerzum egyik kiegészítő kötete, mely Zsófi, másnéven Büvellő és Lúdvérc, az ősboszorkány közti összecsapásokat meséli el.

 

1667489335146.jpg

Kamaszoknak érdekes lehet a boszorkányság wicca ágát bemutató Tini boszorkányok, valamint a Mi micsoda sorozat Varázslók, boszorkányok, mágia című kötete. A filmrajongók pedig írásban is találkozhatnak kedvenceikkel, hiszen a Sabrina, a tini boszorkány és a Bűbájos boszorkák történetei is megjelentek könyvformában.

Anna Dale: Boszorkányoknak suttogó című könyvében a főhős a fogyatkozó boszorkányközösségen segít, míg Tölgyesi Lívia: Bükki Bűbájosok meseregényében Borsika története elevenedik meg, hogy miképpen válik aktív tagjává a bükkben élő boszorkány közösségnek különféle fordulatos események révén. A borzongató Boszorkánydomb könyvben, melyet Marcus Sedgwick írt, szintén boszorkánytitkokra derül fény, ám a főhős maga is szembenéz a félelmeivel, hogy felszabadítsa magát a múlt borzalmai alól. A Rachel Hawkins jegyezte Hex Hall annyiban más az előbbiekhez képes, hogy boszorkány főhőse egy speciális, a problémás viselkedésű prodigiumok, vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók nevelőotthonába kerül, ahol több rejtélyt is meg kell oldania barátai és önmaga megmentésére.

1667489335090.jpg

Fiatal felnőtteknek szól Debora Geary: Modern boszorkány sorozata, ami egy összetartó, a mai modern technikát aktívan használó boszorkánycsaládot mutat be a főhös, Lauren szemén keresztül. Ő egy véletlen folytán, általuk fedezi fel mágikus tehetségét. Paulo Coelho könyve, A portobellói boszorkány egy erdélyi cigánylány szerelemgyerekének a sorsát mutatja be, aki különleges képességei révén a legkülönbözőbb helyzetekbe kerül egyre bölcsebbé válva és elfogadva az élet rejtélyes és örök körforgását. Hasonlóan „boszorkányos” életrajz A funtineli boszorkány, mely az erdélyi havasokban játszódik. Főszereplője, Nuca különleges ereje révén látja a múltat és a jövőt is, ám egy borzalmas átok megakadályozza abban, hogy meglelje a boldogságát. A boszorkány fia című regényben, melyet Rosemarie Schuder írt, nem maga a boszorkány a középpontban, hanem annak fia, Johannes Kepler áll, aki a boszorkányüldözések árnyékában próbál érvényt szerezni tudományos meggyőződésének. Péterfi Vilmos: A pozsonyi boszorkány című fiktív történelmi regényében egy boszorkány perről számol be, melyben nem más a védő, mint Pázmány Péter. A Brigitte Riebe írta A boszorkány és a herceg szintén a boszorkányüldözések korszakába repíti az olvasót, amelyben a főhősnek magának kell igazolnia ártatlanságát üldözőivel szemben. Hiteles történelmi regény Az ecsedi boszorkány, melyet Miklya Luzsányi Mónika írt. Az alapos kutatás eredménye Török Bálint dédunokájának, Török Katának boszorkányperén keresztül mutatja be a nagy múltú család és tagjainak 16. századi sorsát.

1667489335050.jpg

Igazán érdekes olvasmány Polner Zoltán: Jegykendő a forgószlében című munkája, mely a Csongrád megyei boszorkány történeteket mutatja be a szerző gyűjtése nyomán. A Kiss Judit Ágnes féle Bűbájoskönyv pedig bepillantást enged a 21. századi boszorkánykodás mikéntjébe. A Királylányok, tündérek, boszorkányok – A nő három arca a mesében című Pápes Éva írta elemzés célja, hogy bemutassa, újra felfedeztesse az olvasóval a mesékben rejlő tudást és bölcsességet a női lélek háromféle ábrázolásának megvilágításával.

Végül aktualitása folytán ideillik Ruth Edina Kelly: Halloween – A mindenszentek könyve, mely teljeskörűen bemutatja az ünnep eredetét és a hozzá fűződő babonákat, szokásokat.

1667489334992.jpg

Mint a fentiek is bizonyítják olvasnivaló van bőven, érdemes a könyvtárunkban kutakodni e téren is. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://lmizsekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2917970224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása